26.8.2015

Vuotta myöhemmin...

Ja Kettulan elämässä ei ole juuri suuria muutoksia tapahtunut. 

Tai ainakin näin ensin ajattelin, mutta kun aloin tarkemmin miettimään, niin kyllähän täällä on tapahtunut aikas paljon kaikkea sitten viimeisimmän päivityksen. Ehkä liian paljon, ettei oikein tiedä mistä aloittaa.

No aloitetaan vaikka siitä mihin viimeksi on jääty, eli projektista joka muhii koko ajan ajatuksissa, kun mitään ei tunnu tapahtuvan (siis meidän omaa saamattomuutta vain...). No me ei saatu tehtyä kasvimaata, eikä raivattua pajukkoa. Postilaatikko ei koskaan saanu hienoa telinettä, vaan on onnellisena kaksnelosen päässä odottamassa postia. Pihakeinu on edelleen lautoja vailla, mutta sen rautainen runko on toimittanut talvella talipallonpidikkeen virkaa ja kesäisin on matontamppaustelineenä. Mutta... Onko se nyt kivaa jos kaikki pittää tehhä heti ja sitte ei ois tuommosia mukavia pieniä rojekteja oottamassa? (Oikeasti ois, mutta valehellaan nyt, että ei...)

Mutta siihen yläkerran rojektiin!

Me palkattiin naapurista kirvesmies meille hommiin viime syksynä, meidän oma Puuha-Pete. Pete kävi ensin kattomassa yläkertaa ja tuumailemassa, että alakaako koko hommaan ja siinä ku puoli iltaa pähkäiltiin ja suunniteltiin ja tuumailtiin, niin kyllähän se otti työn vastaan. Ja on tälleen jälkikäteen usein tullut todettua, että tehtiin todella hyvä päätös Peten palkkauksen suhteen, sillä mies oli erittäin taitava. Onko parempaa kuin hyvin tehty pohjatyö, jolloin pintojen tekeminen on kuin leikkiä vain, kun seinien- ja lattioiden koolaus on aivan kohdillaan.
Mutta tulipa huomattua sekin varjopuoli tässä työmiehen palkkauksessa, että onhan se kallista! Palkkojen lisäksi tuli maksettavaa melkein tuhat euroa kuussa vakuutus-, työeläke- ja veromaksujen vuoksi. Laitettiin tietenkin kotitalousvähennys veroilmoitkseen, että saatais edes osa rahoista takaisin.

Mutta nyt siihen varsinaiseen työhön, jota Pete niin ahkerasti puuhaili!

Ennen minkäänlaisten eristeiden laittoa harjan ja seinän väliin piti sahata ilmareikiä (sillä niitä ei ollut lainkaan) ja ilmareikien päälle nidottiin räystäs- ja pieneläinverkkoa, jotta oravat ja ampiaiset ei pääsis välikattoon tekemään tuhoja.

Mulla ei ole nyt laittaa tähän kuvia ennen foamien laittoa, mutta Pete tilas hulluna lautatavaraa (oisko ollu 48x48) ja alkoi koolaamaan seiniä suoriksi ja sitten koolasi katon ja viimeisenä lattian (lattia koolattiin isommalla puutavaralla). Välipohjan muutamia huonoja lautoja korvattiin ja päälle lyötiin tervapaperi, jonka päälle kaikki hartaasti kerätty puru kaadettiin takaisin.

Ja sitten vain foamia lätkimään!
eM-Foamia tuli (ja nyt meen ihan lonkalta, ku en muista kuollaksenikaan) seiniin 50mm+100mm ja kattoon saman verran. Foamin ja seinän väliin jätettiin 50mm ilmarako ja foami kiinnitettiin uretaanilla.
Meillä meinas tulla useaampaankin otteeseen tenkkapå, että kuinka paljon foamia pitäisi laittaa, kun valmistajien sivuilta ei oikein tuntunut löytyvän selkeää vastausta ja meidän rakennussuunnittelijakaan ei oikein tiennyt asiasta, kun höpötti vain siitä lämpöarvosta joka pitäisi eristeellä saavuttaa (ja siis hänen piirustuksiaan jos ois noudatettu, niin meillä ois yläkerrassa vain ryömintätila), joten monien Googlettelujen ja puheluiden jälkeen tehtiin kompromissi ja lyötiin foamia seinään sen verran ku hyvältä ja järkevältä tuntui. Ja jos talavella kauhian kylymältä tuntuu (meinaa olla kyllä melko harvassa pakkaset nykytalvina), niin lissää vaan vaatetta ja peittoa päälle!
Kun ensimmäisen kerroksen foamit oli paikallaan, asennettiin akkunat. Ikkunat tilattiin Piklakselta, joka on ihan naapurikunnassa ja Minttu halus ikkunat niiltä, kun niiden logossa on orava. :') Mutta laadukkailta ikkunoilta ne vaikuttaa!


Ja tähän se rakentaminen tyssäs talveksi. Istuttiin vaan alakerrassa ja ahistuttiin kun mitään ei saatu aikaiseksi. Portaikko aiheutti paljon mielenvaivaa, sillä ne ei ollu piirustuksissa yhtään mieleiset ja kirvesmies ei halunnut alkaa rakentamaankaan niitä. Mie sitte illat tutkin nettiä, että paljonko mahtaa portaiden teettäminen maksaa ja sainkin paljon minisydäreitä.
Päätin alkaa tutkimaan myyntipalstoja, sillä ilmeisesti ihan normaalia myydä portaita? Löysin paljon mieluisia vaihtoehtoja ja kiikutin lappusia mittojen kans Petelle, että josko niistä edes jotku mahtuis siihen porrasaukkoon. Ja yhet oli ko tehty! Jes! Olin ihan mielissäni! Ja sitte tajusin, että ne on Helsingissä asti :'D Mutta koska sain tingittyä niin hyvän hinnan niille, niin pakkohan ne oli lähtiä hakemaan!

Mutta eräänä maaliskuisena aamuna heräsin klo 04.30, pakkasin eväät ja kaverin kyytiin ja lähdettiin huristelemaan. Ja siis olihan se päivä. Oltiin Helsingissä (jossain ''landella'') puolenpäivän hujakoilla ja meitä nauratti ihan hulluna, että siellä ihmiset pelas golffia viheriöllä, ku meillä oli ihan oikeasti luntaki! :D
Myyjä oli mukava ukkeli ja autto pakkaamaan portaat autoon, joka oliki melkoinen näky kotimatkalla.... :D(Ja tähän väliin sellainen huomautus, että pysähdyttiin matkalla Espoossa, ABC Nihtisillalla ja lämmin suositus - elekää menkö sinne ainakaan syömään.)

Vaikka auton lastaus näyttääki hurjalta, niin kotiin päästiin koko kööri ehjänä (kiitos vielä ihanalle apukuskille, Elsulle <3) ja nyt nuot portaat oottelee navetassa hiontaa ja paikalleenlaittoa (joka on suunniteltu jonnekin lokakuun hujakoille, kun kaikki puintikiireet yms on ohi - jeij!).

Ja siihen se taas tyssäs kevääseen saakka. Kovasti tehtiin kuitenkin kaikkia hienoja suunnitelmia. Minun ehkä hienoin idea tähän asti on ollut se, että meidän sisäsauna puretaan kokonaan pois ja sen tilalle tulee kodinhoitohuone. Idea oli kaikinpuolin järkisyy: saadaan kosteutta pois muutenkin pienestä kylppäristä ja saadaan sijoitettua pyykkikone ja siivouskomero piiloon ja toivottavasti toimivaan tilaan. Aikanaan rakennetaan ulkosauna ja samaan yhteyteen kesäkeittiö.
Alkuperäisen suunnitelman mukaan meille olisi pitänyt tulla puusauna sisälle ja sitä varten tilattiin pari letkaa tiiliä, joista 1,5 letkaa vielä makaa tuolla pihalla :D Mutta ollaan me niillekin jo suunniteltu käyttötarkoitusta, esim. savustuspönttöä ja ulkogrilliä jne... Saas nähhä.


Mutta nyt tämä postaus on jo kilometrin mittainen, niin jätän ens kertaankin jotain. Siellä on mm. kattopaneelit paikallaan ja lattialaudat odottamassa asentamista. ^^

Ja ps! Kurkakkaapa Meidän Poppoo-välilehdelle, ollaan saatu perheenlisäystä! <3


Kellastuvien lehtien myötä, heippa!

Nanja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

''Happamia'', sanoi kettu!